tiistai 17. elokuuta 2010

Kun jännittää...

Jokainen meistä tuntee varmasti sen toisinaan hyvin häiritsevän ja ärsyttävän kutkutuksen navan takana, joka ei meinaa kadota sieltä ei sitten millään. Tuntuu, kuin eiliset päivällispihvit tanssisivat tangoa jossakin mahalaukun uumenissa. Sydän hakkaa. Niskaan kohoaa hiki.

Ja onhan olemassa tietenkin se fakta, että siitä jännityksestä on vaikea päästä eroon. Jos oikein kovasti jännittää, tuntuu, kuin sisälle olisi ohjelmoitu sähköinen laite, jota ei saa ulos ei sitten millään. Hetkeksi sen saa ehkä suljettua, tähänhän on reitti se, että ajattelee jotakin muuta, mutta kokonaan se ei tunnut sammuvan ei sitten millään. Tiedättehän ne ärsyttävät lasten lelut, joita saa jostakin mäkkäristä? On / off - nappulaa ei tunnu löytyvän ja kun lapsi on kerran painanut paria nappulaa oikeassa järjestyksessä, lelu vinkuu ja kiljuu aika-ajoin vielä päiviä tai viikkoja, tiedänpä tapauksen, jossa vieläkin pidempään.

Jännitys on vähän samanlaista. Sekin on on / off ilman nappulaa. Joskus sen saa ajettua taka-alalle, joskus se ponnahtaa suoraan pintaan ja kiljuu niin hirveästi, että tuntuisi, että pitää kietoa kaulaliina vatsan ympärille (siihen ylös jo siitäkin syystä, että sisältö pysyy siellä, missä sen on tarkoituskin olla).

Rauhoittumiseen jokaisella on omat metodinsa, mutta yksi metodi, joka harvemmin nähdään toimivaksi, on asian ajatteleminen. Jos ajattelet sitä asiaa, mitä jännität, jännitys vaan kasvaa. Ja sitten sitä jännitetäänkin jo toden teolla. Jännitys kasvaa äkkiä kärpäsestä härkäseksi ja jännitettävän asian mittasuhteet muuttuvat naurettaviksi. Itselleen ei kuitenkaan voi mitään!

Mitä tehdä? Itse yritän usein hengittää rauhallisesti ja toisinaan, vaikkakin se tuntuu enemmän huvittavalta, yritän harjoitella jotain naurettavia mielikuvia. "Sulje silmäsi. Ajattele jokaista kehosi osaa kerrallaan. Tunne, kuinka ne alkavat painaa. Ne muuttuvat yhä painavammiksi. Ajattele jalkaasi... ... ... Ajattele kättäsi... Kuvittele olevasi jossakin aivan muualla." Mutta tämäkään ei tunnu auttavan.

Seuraavaksi yritän keskittyä lukemaan tai tekemään jotakin. Taide on yksi keino. Joskus se auttaakin, varsinkin taide. Joskus jännityksensä saa purettua kuvalliseen muotoon, vaikkapa elefantin kärsäksi keskellä hienoa maalausta. Joskus tästäkään ei ole apua. Joskus tuntuu, ettei jännitystä kykene kahlitsemaan, ei asettamaan sille rajoja.

Auttaisiko jollekulle huutaminen? Ärsyttävän televisio-ohjelman katsominen? Hyvä vitsi? Parhaan kaverin kanssa keskusteleminen?

Niin, jännityksen purkamiseen on usein avaimena toiset tunteet. (Ja minä en nyt kyllä sitten komenna teitä änkeytymään pahimman vihamiehenne eteen kiljumaan, mutta tietenkin... en koe, että minulla olisi vihamiehiä, kenties se toimisi, jos olisi). Jos kuitenkin pystyn kehittämään yhdestä tunteesta kyllin voimakkaan, se ainakin hetkelliseksi jättää allensa muut. Tuntuu, kuin ihmisellä olisi tietty kapasiteetti tunteille. Jos jokin tunne kasvaa ja voimistuu, se työntää osan tunteista syrjään. Jännittäminenkin on tunne.

Ja pointtini oli? Kertokaa minulle, miten te jännitätte ja miten jännityksestä pääsee? (kertoa saa julkaisupäivänä, kuukauden päästä, vuoden päästä... eli jos löysit blogini joskus vuonna nakki ja makkara tulevaisuudessa, niin tervetuloa silti esittämään jokaisesta aiheesta kommentteja)

3 kommenttia:

  1. Meikäläinen jännittää vatsallaan, on jännittänyt aina. Vatsaa kipristelee, vääntää ja kääntää, se murisee ja mörisee, tulee ripulia, tulee ilmakuplia, vatsa menee kovaksi. Kun tilanne menee näin pahaksi, en kyllä pysty sille enää mitään. Toisaalta vatsakivut ovat sitten jo niin inhottavat, että se jännitettävä asia tuntuu menevän jo taka-alalle. Tätä tapahtuu erityisesti, jos minusta tuntuu, että ihmissuhteissa on jotain vinossa: sanoinko huonosti, loukkasinko toista, onko välit kunnossa, onko jokin oudosti. Tai jos aion tehdä jotain radikaalia ihmissuhteiden suhteen: aion kertoa jonkin suuren paljastuksen jollekulle tärkeälle/ läheiselle, aion ottaa esiin jonkin aran aiheen/ vaikean jutun/ närää aiheuttavan seikan, tmv.

    Onneksi en keksi ihmissuhteiden pulmien lisäksi mitään muita tilanteita, jotka aiheuttaisivat minulle pahoja vatsanvääntöjä. Kaikki muut jännitystilanteet hoituvat yleensä melko kivuttomasti. Olen itse yrittänyt tuota "ajattelen nyt etusormeani, miltä se tuntuu, nyt ajattelen isovarvastani" -menetelmää jo pitkään, mutta ei vaan tunnu toimivan. Ehkä en oikein osaa vain sitä. Sen sijaan lukeminen, minkä tahansa tekstin lukeminen, ja siihen keskittyminen auttaa (koulukirja, terkan laput vastaanotolla, ilmoitustaulujen tekstit, yms). Samoin huumori auttaa ja paljon - sarkastinen ajattelu, kaiken vitsiksi vääntäminen, musta/ pervo huumori, ylipäänsä jokin ihan totaalisesti tilanteeseen sopimaton huumorinkukkanen voi helpottaa ja antaa hieman etäisyyttä, siis omissa ajatuksissakin. Jos porukalla jännittää, niin tietty sitten ääneen sanottu tilannehuumori voi laukaista hyvin tilanteen :)

    "Tuntuu, kuin eiliset päivällispihvit tanssisivat tangoa jossakin mahalaukun uumenissa."

    ^Kiva vertauskuva ^^ Reps.

    ~Sinikettu

    VastaaPoista
  2. Bluefox again... :D Vau, sä et ole päättänytkään pitää mölyjä mahassasi.

    Jännittäminen on tosiaan niin fyysistä, että huh huh. Se ei ole vain tunne, vaan se on fyysinen olotila, joka purkautuu ja muodostuu monilla eri tavoilla. Onneksi mulla ei ole kovin herkkä vatsa, sillä sivustakatsojan kokemuksella se olisi varmasti aivan hirveää (mamma).

    Päivällispihvejä on kiva ajatella. Siskontytön sai pikkusena syömään sillä, että sanoi, että se ruoka menee bilettämään sen vatsaan, jos se ei muuten suostunut!

    Hahaa, kiitoksia jälleen kommenteista!

    - AL

    VastaaPoista
  3. En missään vaiheessa meinannutkaan jäädä sanattomaksi, oli vaan vähän pitkään (olen pahoillani!) sellainen tyhmä fiilis, että ei, ei oikein ole tatsia kirjotukseen tai mitä nyt oikein vastais - ja vastailut jäi vähän :(

    VastaaPoista